Klokken er halv ti en solfylt torsdag morgen i februar. I Punsj Studio i Drammen er forberedelsene til dagens foto-opptak godt i gang. Fem medlemmer av dansegruppen Viva vimser rundt i store klær, halvsminket og mumsende på sjokolade og smågodt. Fotograf og makeup-artist Rolf-Ørjan Høgset ordner siste finish på jentenes sminke. To unge studioassistenter utstyrt med hver sin speilrefleks med videoutstyr filmer. Dansegruppens egen fotograf dokumenterer dagen, mens Høgsets assistent tar seg av alle praktiske gjøremål.
- Det hender vi selger behind the scenes filmer til TV2 og lignende, forklarer Høgset, mens vi dukker unna kameraer i både øst og vest.
Det er ikke lett å være flue på veggen under dette opptaket. Det surres og svirres og knipses og filmes i alle retninger. Men så er også dette en type bilder som trekker mye interesse, på både godt og vondt. Nakenhet selger som aldri før, men bransjen blir fortsatt ikke sett på som særlig stueren. Mange tror den drives av slibrige mannfolk som utnytter jenter på jakt etter berømmelse og oppmerksomhet. Dette er rykter Høgset har forsøkt å komme til livs flere ganger.
- Å jobbe med "glamourbransjen" som mange vil kalle det, og oppnå suksess, handler overhodet ikke om å dra på våte partyturer på Kiel-ferga med PR-kåte tenåringsmodeller, men om hard og seriøs jobbing over lang tid, skrev Høgset i en e-post til foto.no en sen kveld før jul i fjor.
Høgset har de siste årene slått seg opp som fotograf innenfor det mange omtaler som glamourbransjen. I desember hadde han både cover og store fotoreportasjer i Mann, FHM, Alfa og Playboy samtidig, og han har ved mer enn en anledning skapt debatt rundt sine bilder og sine uttalelser, blant annet i forumet på foto.no. Han fotograferer også fast for flere dameblader, plateselskaper og TV-kanaler, og har gitt ut kokeboken Polarsirkelmat sammen med kokk Svein Jæger Hansen.
Og glamourbransjen, i den grad den finnes, er "minst like seriøs og ryddig som andre deler av magasin- og underholdningsbransjen," hevdet han videre, før han inviterte oss med på shoot.
Alt handler om sex
Knappe to måneder senere er vi på plass i studioet. På dagens opptak er det FHM som er oppdragsgiver. Men det kunne nesten like gjerne ha vært et typisk dameblad. Store forskjellen er det ikke, mener Høgset.
- Alt handler om kropp og sex, også dameblader. Forskjellen er at i mannebladene er ikke bildene tildekt som noe annet, sier han og legger til at han egentlig ikke liker ordet glamourfotografering.
- Mye såkalt glamourfotografering er veldig tacky, med hvit bakgrunn og ingen story. Jeg prøver å gjøre det mer classy, og lager gjerne en story. Jeg liker å iscenesette bildene og lage en bakgrunnshistorie, forteller han og mener at den norske underholdningsbransjen er altfor konservativ og våger for lite.
- Jeg vil gjerne bidra til at den tør å eksperimentere mer, for det norske publikummet går glipp av så mye. Utenlandske magasiner drar det mye lenger. Men publikum er vanedyr og mange magasiner har en veldig tydelig coverprofil som de ikke tør å bryte.
Høgset forteller at det er de nærmest uretusjerte bildeseriene han har gjort som har fått best respons. Men at det sjeldent presenteres uretusjerte bilder i norske blader, mener han er fordi modellene rett og slett ikke er gode nok. Han mener også at de som forsøker seg i bransjen, har helt urealistiske forventninger til hvordan det er.
- Det er noen tusen som har en drøm å bli modell. De tror det er glamorøst, med champagne og limo, mens i virkeligheten er det hardt arbeid og dårlig råd.
Det er vanskeligere å lykkes som og å kunne leve av å være modell enn det er å bli Norgesmester i en idrettsgren, hevder han.
Møter fordommer
I dag er det altså dansegruppen Viva som skal fotograferes. Gruppen har blitt kjent for sitt burleske danseshow, som utføres av 25 lettkledde jenter. Noen av jentene har blant annet opptrådd uten en tråd i musikkvideoen til Erik og Kriss-låta My City, og under Spellemannsutdelingen i januar ble de sensurert av NRK.
- Mange sier vi er strippere, men vi er opptatt av å gjøre det på en stilfull måte. Jeg vil aldri gjøre noe jeg ikke kan forsvare, forteller en av danserne til foto.no.
Hun uttrykker en viss bekymring for hvordan bildene fra dagens shoot vil bli mottatt, men forteller at hun heller stiller opp på noe som dette, enn som motemodell, en bransje hun har forsøkt seg innen tidligere.
- Som motemodell er du et produkt som ikke kan si nei til noe. Fordi du får betalt for jobben så forventes det at du gjør alt de ber om. Jobber som dette er ikke betalt, og da gjør jeg bare det jeg er komfortabel med.
Høgset har fotografert flere medlemmer av dansegruppen i studioet også tidligere og kan fortelle om sjokkerende oppførsel fra forbipasserende.
- Jentene gikk rundt i studioet uten klær på, og snart samlet det seg lange køer med biler utenfor. Sjåførene glante inn og vi måtte gå ned og si fra til en kar som ble litt for intens.
Han er overrasket over holdningene jenter fortsatt møter når de stiller opp på opptak som dette.
- Mange av de jeg fotograferer er stolt av bildene og viser de til familien og naboene. Så kommer bildene på trykk i FHM og da begynner kommentarene å komme. Derfor bruker vi også tid på oppbacking før hver shoot og prøver å forberede dem på reaksjonene og slengkommentarene de kan få. Det er mye dobbeltmoral og folk bruker gjerne sjansen til å rakke ned på andre.
Modellene får også godkjenne bildene før de publiseres. Men det er sjeldent det oppstår problemer, forteller Høgset. Av de rundt 1000 bildene han hadde på trykk i fjor, kom det reaksjoner fra modellene på 3-4 av dem. Alle reaksjonene handlet om retusj - eller rettere sagt mangelen på det.
Kaldt og uglamorøst
Jentene er ferdig sminket, og har stylet håret sitt selv. Vi beveger oss ut døren i den kalde februarlufta og inn i et lokale under oppussing som skal fungere som studio for dagen. Lokalet er kaldt, rustikt og uglamorøst. En enslig håndverker legger fliser på veggene og beklager litt brydd at han ikke kan gå, det er altfor mye som må gjøres ferdig. Det skal nemlig åpne et mikrobryggeri i lokalene i løpet av kort tid.
De fem jentene får utdelt pulverkaffe og en bunke med aviser som de skal rive opp og iføre seg, før de forsvinner inn på nærmeste bad for å ta av seg klærne og kle på seg det noe uvanlige antrekket.
- Jeg tror det blir en kul tekstur og så kan man jo gjøre et poeng av at de har vært mye i avisen i det siste, sier Høgset.
En Art Director fra FHM ankommer for å overvære opptaket. To menn fra God kveld Norge på TV2 kommer like etterpå. Dagens opptak er nemlig ikke helt som alle andre. I dag skal Norges første 3D-shoot på papir gjennomføres.
- Vi så det i et utenlandsk FHM, men da bare på to bilder. Vi ville gjøre noe mer, og bestemte oss for å lage en hel serie. Vi synes det er kult å gjøre litt utradisjonelle ting. For to år siden hadde vi et bilde av Linni Meister med skrapelodd over puppene på forsiden. Det var ingen som hadde gjort det før, og ingen har gjort det siden. Men alle husker det, forteller Jon Øksenholt, AD i FHM.
Høgset og assistenten monterer en enslig lampe. Blits på kameraet som peker opp i taket. Etter en liten briefing fra fotografen stiller jentene seg opp foran den forfalne veggen. Høgset dirigerer og knipser, to bilder av hvert motiv, med bare ørlite avstand mellom dem. Femten minutter senere er det tid for pause. Høgset og Øksenholt vil sjekke om det faktisk fungerer å lage 3D på 2D. Oppe i leiligheten til Høgset med TV2 og foto.no på slep, testes teknikken med 3D-briller merket FHM. Etter et par minutter med triksing og miksing i Photoshop sitter det. Nesten.
- Det er vanskelig å få alle til å se bra ut samtidig. Vi må kanskje fokusere på en jente i hvert bilde, foreslår Høgset.
Håndholdt 3D
Tilbake i det iskalde provisoriske studioet er det slutt på pausen som tilbringes bøyd over den eneste varmeovnen i rommet. TV2 gjør seg ferdige med intervjuene, før de pakker sammen og drar. Håndverkeren unnskylder seg nok en gang, og viser nervøst frem planene over alt han må gjøre ferdig på kort tid. Dansegruppen stiller seg igjen opp langs veggen, i grupper og hver for seg. Avispapirbitene de er kledd i faller av med jevne mellomrom, og den kvinnelige assistenten får jobben med å spraye jentene med vann for at papiret skal feste seg igjen. Høgset forsøker flere teknikker for å få 3D-en til å sitte, men ender opp med å skyte håndholdt, mens han flytter tyngden fra ben til ben for hvert bilde.
Høgset knipser videre, mens Øksenholt dirigerer jentene til høyre, til venstre, i grupper og alene, tenker spreads og plass til tekst. Aller helst vil han ha et 3D-bilde på forsiden.
- Som en dobbelforside, en i 3D og en vanlig. Men det blir nok for dyrt.
- Alltid noen som har inntrykk av at vi er sleazy
Etter et par timer til med knipsing er det tid for en etterlengtet lunsjpause. Tilbake i Punsj studio skinner solen fortsatt og de skrubbsultne jentene roper på mat. Både latteren og klagingen sitter løst og ingen av dem ser ut til å være nevneverdig affisert av at de har tilbrakt de siste timene med å posere nakne for et landsdekkende manneblad.
- Hva tenker FHM om ryktene som omgir bransjen?
- Det er alltid noen som har inntrykk av at vi er sleazy. Noe vi ikke vil være eller er, sier Øksenholt.
Høgset mener at bransjens noe frynsete rykte kommer fra oppførselen til en liten gruppe menn som utgir seg for å være glamourfotografer.
- Det er et lite miljø med rundt 5-6 stykker som bruker dette til å utnytte jenter. De sier betal meg for en shoot, så skal jeg få deg i FHM, forteller Høgset, som selv har bistått politiet i jakten på slike fotografer.
For i enkelte tilfeller kan det gå veldig galt. Mens noen utnytter jentene økonomisk, er det andre som er ute etter å utnytte dem seksuelt. Flere slike hendelser har blitt omtalt i media de siste årene, aller sist for bare noen uker siden, da en Ålesunds-fotograf ble arrestert og siktet for seksuelle overgrep.
Høgset har selv merket at jenter har blitt mer skeptiske til fotografer, og blir ofte møtt med mistenksomhet når han stopper jenter på gaten og spør om de vil stille opp på bilder.
- Da pleier jeg å si at de skal google navnet mitt. Du bør alltid google navnet på fotografer som spør om å få ta bilde av deg. Hvis de er seriøse, så finnes det informasjon om dem på nett. Finner du ingen omtale av dem, så er det bare tøys.
Noen fotografer med uærlige hensikter har hevdet å være fra FHM, og dette er også Øksenholt kjent med. Møter du en fotograf som vil ta bilder av deg og sier han er fra FHM, oppfordrer han til å ta kontakt med bladet.
- Vi svarer på alt av henvendelser som har med sånt å gjøre. I tillegg er det stort sett alltid noen fra FHM med på et shoot, sier Øksenholt, og legger til at de velger sine fotografer med omhu.
- Vi får tilsendt portfolioer hele tiden fra folk som vil jobbe for oss. Hvis det er noe der som vi liker, som viser en nerve, så sender vi dem ut på et mindre oppdrag uten at det er klart at de får noe på trykk. Da ser vi fort hvem vi vil jobbe med.
Kaffegrut og lange dager
Jentene okkuperer sofaene i studioet, innpakket i pledd og papir. De suger inn hver stråle med sol, etter å ha tilbrakt dagen i det kalde lokalet. Det hersker en avslappet stemning og pizzaene er på vei. Klokken nærmer seg 15, men arbeidet er ikke på langt nær over. Vi må gå, men resten av crewet forbereder seg på en lang dag og kveld foran og bak kameraet.
- Mange har et inntrykk av at det å være på fotoshoot er glamorøst, sier Øksenholt.
- Og så er det sånn som dette - kaffegrut og lange dager.
- Det hender vi selger behind the scenes filmer til TV2 og lignende, forklarer Høgset, mens vi dukker unna kameraer i både øst og vest.
Det er ikke lett å være flue på veggen under dette opptaket. Det surres og svirres og knipses og filmes i alle retninger. Men så er også dette en type bilder som trekker mye interesse, på både godt og vondt. Nakenhet selger som aldri før, men bransjen blir fortsatt ikke sett på som særlig stueren. Mange tror den drives av slibrige mannfolk som utnytter jenter på jakt etter berømmelse og oppmerksomhet. Dette er rykter Høgset har forsøkt å komme til livs flere ganger.
- Å jobbe med "glamourbransjen" som mange vil kalle det, og oppnå suksess, handler overhodet ikke om å dra på våte partyturer på Kiel-ferga med PR-kåte tenåringsmodeller, men om hard og seriøs jobbing over lang tid, skrev Høgset i en e-post til foto.no en sen kveld før jul i fjor.
Høgset har de siste årene slått seg opp som fotograf innenfor det mange omtaler som glamourbransjen. I desember hadde han både cover og store fotoreportasjer i Mann, FHM, Alfa og Playboy samtidig, og han har ved mer enn en anledning skapt debatt rundt sine bilder og sine uttalelser, blant annet i forumet på foto.no. Han fotograferer også fast for flere dameblader, plateselskaper og TV-kanaler, og har gitt ut kokeboken Polarsirkelmat sammen med kokk Svein Jæger Hansen.
Og glamourbransjen, i den grad den finnes, er "minst like seriøs og ryddig som andre deler av magasin- og underholdningsbransjen," hevdet han videre, før han inviterte oss med på shoot.
Alt handler om sex
Knappe to måneder senere er vi på plass i studioet. På dagens opptak er det FHM som er oppdragsgiver. Men det kunne nesten like gjerne ha vært et typisk dameblad. Store forskjellen er det ikke, mener Høgset.
- Alt handler om kropp og sex, også dameblader. Forskjellen er at i mannebladene er ikke bildene tildekt som noe annet, sier han og legger til at han egentlig ikke liker ordet glamourfotografering.
- Mye såkalt glamourfotografering er veldig tacky, med hvit bakgrunn og ingen story. Jeg prøver å gjøre det mer classy, og lager gjerne en story. Jeg liker å iscenesette bildene og lage en bakgrunnshistorie, forteller han og mener at den norske underholdningsbransjen er altfor konservativ og våger for lite.
- Jeg vil gjerne bidra til at den tør å eksperimentere mer, for det norske publikummet går glipp av så mye. Utenlandske magasiner drar det mye lenger. Men publikum er vanedyr og mange magasiner har en veldig tydelig coverprofil som de ikke tør å bryte.
Høgset forteller at det er de nærmest uretusjerte bildeseriene han har gjort som har fått best respons. Men at det sjeldent presenteres uretusjerte bilder i norske blader, mener han er fordi modellene rett og slett ikke er gode nok. Han mener også at de som forsøker seg i bransjen, har helt urealistiske forventninger til hvordan det er.
- Det er noen tusen som har en drøm å bli modell. De tror det er glamorøst, med champagne og limo, mens i virkeligheten er det hardt arbeid og dårlig råd.
Det er vanskeligere å lykkes som og å kunne leve av å være modell enn det er å bli Norgesmester i en idrettsgren, hevder han.
Møter fordommer
I dag er det altså dansegruppen Viva som skal fotograferes. Gruppen har blitt kjent for sitt burleske danseshow, som utføres av 25 lettkledde jenter. Noen av jentene har blant annet opptrådd uten en tråd i musikkvideoen til Erik og Kriss-låta My City, og under Spellemannsutdelingen i januar ble de sensurert av NRK.
- Mange sier vi er strippere, men vi er opptatt av å gjøre det på en stilfull måte. Jeg vil aldri gjøre noe jeg ikke kan forsvare, forteller en av danserne til foto.no.
Hun uttrykker en viss bekymring for hvordan bildene fra dagens shoot vil bli mottatt, men forteller at hun heller stiller opp på noe som dette, enn som motemodell, en bransje hun har forsøkt seg innen tidligere.
- Som motemodell er du et produkt som ikke kan si nei til noe. Fordi du får betalt for jobben så forventes det at du gjør alt de ber om. Jobber som dette er ikke betalt, og da gjør jeg bare det jeg er komfortabel med.
Høgset har fotografert flere medlemmer av dansegruppen i studioet også tidligere og kan fortelle om sjokkerende oppførsel fra forbipasserende.
- Jentene gikk rundt i studioet uten klær på, og snart samlet det seg lange køer med biler utenfor. Sjåførene glante inn og vi måtte gå ned og si fra til en kar som ble litt for intens.
Han er overrasket over holdningene jenter fortsatt møter når de stiller opp på opptak som dette.
- Mange av de jeg fotograferer er stolt av bildene og viser de til familien og naboene. Så kommer bildene på trykk i FHM og da begynner kommentarene å komme. Derfor bruker vi også tid på oppbacking før hver shoot og prøver å forberede dem på reaksjonene og slengkommentarene de kan få. Det er mye dobbeltmoral og folk bruker gjerne sjansen til å rakke ned på andre.
Modellene får også godkjenne bildene før de publiseres. Men det er sjeldent det oppstår problemer, forteller Høgset. Av de rundt 1000 bildene han hadde på trykk i fjor, kom det reaksjoner fra modellene på 3-4 av dem. Alle reaksjonene handlet om retusj - eller rettere sagt mangelen på det.
Kaldt og uglamorøst
Jentene er ferdig sminket, og har stylet håret sitt selv. Vi beveger oss ut døren i den kalde februarlufta og inn i et lokale under oppussing som skal fungere som studio for dagen. Lokalet er kaldt, rustikt og uglamorøst. En enslig håndverker legger fliser på veggene og beklager litt brydd at han ikke kan gå, det er altfor mye som må gjøres ferdig. Det skal nemlig åpne et mikrobryggeri i lokalene i løpet av kort tid.
De fem jentene får utdelt pulverkaffe og en bunke med aviser som de skal rive opp og iføre seg, før de forsvinner inn på nærmeste bad for å ta av seg klærne og kle på seg det noe uvanlige antrekket.
- Jeg tror det blir en kul tekstur og så kan man jo gjøre et poeng av at de har vært mye i avisen i det siste, sier Høgset.
En Art Director fra FHM ankommer for å overvære opptaket. To menn fra God kveld Norge på TV2 kommer like etterpå. Dagens opptak er nemlig ikke helt som alle andre. I dag skal Norges første 3D-shoot på papir gjennomføres.
- Vi så det i et utenlandsk FHM, men da bare på to bilder. Vi ville gjøre noe mer, og bestemte oss for å lage en hel serie. Vi synes det er kult å gjøre litt utradisjonelle ting. For to år siden hadde vi et bilde av Linni Meister med skrapelodd over puppene på forsiden. Det var ingen som hadde gjort det før, og ingen har gjort det siden. Men alle husker det, forteller Jon Øksenholt, AD i FHM.
Høgset og assistenten monterer en enslig lampe. Blits på kameraet som peker opp i taket. Etter en liten briefing fra fotografen stiller jentene seg opp foran den forfalne veggen. Høgset dirigerer og knipser, to bilder av hvert motiv, med bare ørlite avstand mellom dem. Femten minutter senere er det tid for pause. Høgset og Øksenholt vil sjekke om det faktisk fungerer å lage 3D på 2D. Oppe i leiligheten til Høgset med TV2 og foto.no på slep, testes teknikken med 3D-briller merket FHM. Etter et par minutter med triksing og miksing i Photoshop sitter det. Nesten.
- Det er vanskelig å få alle til å se bra ut samtidig. Vi må kanskje fokusere på en jente i hvert bilde, foreslår Høgset.
Håndholdt 3D
Tilbake i det iskalde provisoriske studioet er det slutt på pausen som tilbringes bøyd over den eneste varmeovnen i rommet. TV2 gjør seg ferdige med intervjuene, før de pakker sammen og drar. Håndverkeren unnskylder seg nok en gang, og viser nervøst frem planene over alt han må gjøre ferdig på kort tid. Dansegruppen stiller seg igjen opp langs veggen, i grupper og hver for seg. Avispapirbitene de er kledd i faller av med jevne mellomrom, og den kvinnelige assistenten får jobben med å spraye jentene med vann for at papiret skal feste seg igjen. Høgset forsøker flere teknikker for å få 3D-en til å sitte, men ender opp med å skyte håndholdt, mens han flytter tyngden fra ben til ben for hvert bilde.
Høgset knipser videre, mens Øksenholt dirigerer jentene til høyre, til venstre, i grupper og alene, tenker spreads og plass til tekst. Aller helst vil han ha et 3D-bilde på forsiden.
- Som en dobbelforside, en i 3D og en vanlig. Men det blir nok for dyrt.
- Alltid noen som har inntrykk av at vi er sleazy
Etter et par timer til med knipsing er det tid for en etterlengtet lunsjpause. Tilbake i Punsj studio skinner solen fortsatt og de skrubbsultne jentene roper på mat. Både latteren og klagingen sitter løst og ingen av dem ser ut til å være nevneverdig affisert av at de har tilbrakt de siste timene med å posere nakne for et landsdekkende manneblad.
- Hva tenker FHM om ryktene som omgir bransjen?
- Det er alltid noen som har inntrykk av at vi er sleazy. Noe vi ikke vil være eller er, sier Øksenholt.
Høgset mener at bransjens noe frynsete rykte kommer fra oppførselen til en liten gruppe menn som utgir seg for å være glamourfotografer.
- Det er et lite miljø med rundt 5-6 stykker som bruker dette til å utnytte jenter. De sier betal meg for en shoot, så skal jeg få deg i FHM, forteller Høgset, som selv har bistått politiet i jakten på slike fotografer.
For i enkelte tilfeller kan det gå veldig galt. Mens noen utnytter jentene økonomisk, er det andre som er ute etter å utnytte dem seksuelt. Flere slike hendelser har blitt omtalt i media de siste årene, aller sist for bare noen uker siden, da en Ålesunds-fotograf ble arrestert og siktet for seksuelle overgrep.
Høgset har selv merket at jenter har blitt mer skeptiske til fotografer, og blir ofte møtt med mistenksomhet når han stopper jenter på gaten og spør om de vil stille opp på bilder.
- Da pleier jeg å si at de skal google navnet mitt. Du bør alltid google navnet på fotografer som spør om å få ta bilde av deg. Hvis de er seriøse, så finnes det informasjon om dem på nett. Finner du ingen omtale av dem, så er det bare tøys.
Noen fotografer med uærlige hensikter har hevdet å være fra FHM, og dette er også Øksenholt kjent med. Møter du en fotograf som vil ta bilder av deg og sier han er fra FHM, oppfordrer han til å ta kontakt med bladet.
- Vi svarer på alt av henvendelser som har med sånt å gjøre. I tillegg er det stort sett alltid noen fra FHM med på et shoot, sier Øksenholt, og legger til at de velger sine fotografer med omhu.
- Vi får tilsendt portfolioer hele tiden fra folk som vil jobbe for oss. Hvis det er noe der som vi liker, som viser en nerve, så sender vi dem ut på et mindre oppdrag uten at det er klart at de får noe på trykk. Da ser vi fort hvem vi vil jobbe med.
Kaffegrut og lange dager
Jentene okkuperer sofaene i studioet, innpakket i pledd og papir. De suger inn hver stråle med sol, etter å ha tilbrakt dagen i det kalde lokalet. Det hersker en avslappet stemning og pizzaene er på vei. Klokken nærmer seg 15, men arbeidet er ikke på langt nær over. Vi må gå, men resten av crewet forbereder seg på en lang dag og kveld foran og bak kameraet.
- Mange har et inntrykk av at det å være på fotoshoot er glamorøst, sier Øksenholt.
- Og så er det sånn som dette - kaffegrut og lange dager.
Christine Tolpinrud
Rolf-Ørjan gjør ofte både sminke og foto selv. - Jeg liker å ha kontroll over hele prosessen, sier Høgset.
Christine Tolpinrud
- Det er viktig at dere ser komfortable ut og at dere slapper av. Rolf-Ørjan briefer danserne før opptaket begynner.
Christine Tolpinrud
Høgset og assistenten inspiserer den noe spesielle påkledningen. Den viser seg å være vanskeligere å få til enn ventet.
Christine Tolpinrud
En enslig lampe sørger for lyssettingen, sammen med naturlig lys fra vinduene og en blits på kameraet.
Christine Tolpinrud
TV2, studioets egne assistenter og dansegruppens fotograf dokumenterer opptaket, mens håndverkeren følger med i bakgrunnen.
Christine Tolpinrud
Etter litt prøving og feiling bestemmer Høgset seg for at håndholdt kamera funker best.
Christine Tolpinrud
Første 3D-test.
Rolf-Ørjan Høgset/FHM
Resultatet i 3D
Rolf-Ørjan Høgset/FHM
Ikke alle bildene på trykk er i 3D. Dette er et av de vanlige 2D-bildene.
Christine Tolpinrud
Dagens fotostudio. Glamorøst?