Fujifilm GFX 100 II jakter fullformatbrukere

Fujfilm lanserer en stor oppgradering av sitt flaggskip, og retter de fleste ankepunktene vi hadde mot kameraet i tillegg til at de øker bildekvaliteten.
Fujifilm lanserer i dag GFX 100 II, det nye flaggskipet og kanskje det mest brukervennlige mellomformatkameraet noensinne.

Da forgjengeren, GFX 100, ble lansert i 2019, var vi svært begeistret, men det var enkelte ting som absolutt kunne forbedres. Her ser det ut som Fujifilm har brukt tida godt, og selv om vi ikke har testet kameraet, og må forholde oss til det Fujifilm forteller, er de fleste ankepunktene tatt tak i. Vi kan altså ikke bedømme hvor bra alt har blitt, men mye spennende nytt er det.

Utsida
Skal vi starte på utsida, så er dette fortsatt umiskjennelig et GFX-kamera. I motsetning til forgjengeren er det ikke lenger innebygd vertikalgrep. Det kan du nå kjøpe til hvis du ønsker. Vertikalgrepet på forgjengeren var ikke godt å holde i og ergonomien på kameraet var ikke optimal. I versjon II, er ergonomien generelt bedret, og bildet vi har sett av grept tilsier at det er en stor forbedring. Det har kommet nye, programmerbare knapper, og for de tre knappenen på toppen, kan du se i toppdisplayet hvilke funksjoner som gjelder. Batteriet er fortsatt W235, det samme som i de fleste Fujifilm-modeller etter hvert. Det skal gi deg 540 bilder på en lading. Du kan også kjøpe en tilt-adapter for søkeren, eller bruke den du har, hvis du allerede har den for en annen GFX-modell.

Av tilkoblinger er kameraet utstyrt med to minnekortspor, ett CFexpress type B og ett SDXC UHS II.Det er også ethernetport, en full HDMI-utgang, mikrofoninngang og hodetelefonutgang samt en USB-C-port.

Ny prosessor og bildebrikke
Inni er det også svært store endringer. Oppløsningen er fortsatt de samme 102 megapikslene, men bildebrikka er ny og har vesentlig raskere utlesning og Fujifilm skilter med 30% større dynamikkomfang. Det er ikke så helt lett å vite hva de mener med 30% større. Det er lett å tenke at hvis det var 13 trinn fra før, er det nå 30% mer, altså 17 trinn. Men det er ikke slik trinnsystemet virker. 14 trinn er dobbelt så mye som 13 trinn, så 30% ber betyr antakelig 1/3 trinn økning. Ikke like imponerende, men vi tar med oss det vi får.

Prosessoren er den nye X-Trans 5-prosessoren vi også finner i X-H2S og de andre nye APS-C-modellene, og er meget kraftig. Sammen med høyere utlesningshastighet fra bildebrikka gir dette en vesentlig bedre og raskere autofokus. Det er vanskelig å si hvor god den faktisk er, men kameraet bør kunne gi autofokus på nivå med X-H2 eller bedre, men med noe fratrekk for at det er mye glass i objektivene som skal flyttes på. Fujifilm melder om noen forbedrete algoritmer, så i visse tilfeller kan nok presisjon overgå tidligere modeller fra produsenten. I valget mellom et fullformatsystem eller et GFX mellomformatsystem var det mange som valgte fullformat fordi autofokusen var bedre. Det forsøker Fujifilm nå å rette på. Og selv om vi ikke tror den kan måle seg med en Canon EOS R3 eller Sony A1, så gjør den nok jobben for dem som trenger en pålitelig og rask, men ikke ekstrem autofokus. Autofokusen skal fungere ned til .6 EV.


Som før har kameraet en ekte 16-bits bildebrikke. Det gjør at du kan få bilder med en utrolig toleranse for redigering. Du kan dra i spaker i bildebehandlingsprogrammet uten at ting sprekker opp, og med detaljrikdommen og det utvidete dynamikkomfanget, gir det noen helt fantastiske bilder. Ulempen er selvfølgelig at de blir store (200MB hver), og det er mye for kameraet å håndtere. Derfor fungerer ikke seriebildefunksjonen når du tar opp i 16 biter. Men skrur du ned til 14 biter, kan du ta serier på inntil 8 bilder i sekundet med full autofokus mellom hvert bilde. Bufferen er på hele 128GB, og med et CFexpress-kort, kan du ta råbilder i denne farta til minnekortet er fullt. Bruker du SD-kort stopper det på cirka 36 bilder, eller en serie på fire og et halvt sekund. Har du stort behov for lagring, kan du også lagre bilder til ekstern SSD.

Video
Her begynner det å bli virkelig imponerende. Kameraet har nå støtte for 4K 60P og 8K 30P i 4:2:2 10 bit. Du kan også ta opp Blackmagic raw eller ProRes raw til ekstern opptaker. I 4K og Full HD brukes hele bredden på bildebrikka, og kameraet oversampler for høyest mulig kvalitet. I 8K er det en beskjæring, på omtrent 1,4x. Fujifilm sier at utlesningstiden i 4K 60P er omtrent 15 millisekunder. Det bør derfor gir et bilde med minimal rullende lukker. De oppgir dynamikkomfanget til å være 14 trinn på ISO 800, F-Log2 i 12-bits raw.

Det er støtte for vifta som ble lansert med X-H2S, men selv uten den kan du ta opp 8K i en time i normale temperaturer (25 grader), og tilsvarende med 4k 60P. Setter du på vifta kan du ta opp i 4k 60P så lenge du har lagring tilgjengelig.

Jeg tror man kan forvente en helt vanvittig kvalitet av videosignalet fra dette kameraet.

Søker
Søkeren er kraftig oppgradert. Som nevnt kan du sette på tilt-adapteren, så du kan vippe søkeren opp i 90 graders vinkel, eller vri den ut til siden. Oppløsningen og forstørrelsen er nå begge på høyde med det beste, en kombinasjon ingen andre kan skilte med i skrivende stund. Med 9,44 millioner punkter (2048x1536 piksler) og en forstørrelse på 1,0x bør dette være den største og skarpeste søkeren du finner. Søkeren er 0,64 tommer. Hvis du kan godta en litt mindre søker og litt lavere oppløsning, får du en oppdateringsfrekvens på inntil 240 fps.

Bildestabilisator
Bildestabilisatoren er oppgradert, og skal nå kunne kompensere for inntil 8 trinn med de fleste objektivene. Vi har sett 8 trinn før, men på mellomformat er det ganske vanvittig, da det er mye mer bildebrikke å flytte rundt på. GFX 100 II tilbyr også en ekstra multi-shot-funksjon, men denne gir ikke høyere oppløsning. Denne varianten tar fire eksponeringer som gir full fargesampling på hvert bilde. Den løsningen som har vært på GFX 100 har ikke vært veldig imponerende, og det har vært vanskelig å få mer detaljer ut av bildene. Så denne funksjonen kan kanskje være vel så nyttig.

Filmsimulering
GFX 100 II kommer nå med 20 ulike filmsimuleringer. Det er med andre ord én ny, Reala. Vi har ikke detaljer om denne i skrivende stund, dessverre. Disse filmsimuleringene fungerer både på foto og video.

Veil. ca pris inkl moms: 95 999 kr

Tilgjengelig: Oktober 2023

Nye objektiver
Sammen med det nye kameraet, lanseres også tre ny objektiver:

GF 55mm f/1.7
GF 55mm f/1.7 blir et normalobjektiv med bildevinkel tilsvarende 44mm på fullformat. Dette kan vises seg å være et svært allsidig objektiv, og med 11 blenderlameller forventer vi en flott bokeh. Det er ganske kompakt med under 10cm lengde, 9,5cm diameter og en vekt på 790g. Filterstørrelsen er 77mm

30 og 110mm tilt-shift.
Dette er spesialobjektiver som gir spennende kreative muligheter, men som også er mye brukt til arkitekturfoto. Du kan vri fokusplanet og rette opp styrtende linjer, men det krever en bildesirkel som er vesentlig større enn bildebrikken. Derfor er dette dyrere objektiver enn de fleste andre.

Tidligere har mange brukt en adapter og satt på Canon tilt-shift-objektiver det har fungert greit, siden objektivene likevel ikke har autofokus, og du får tiltet, men du får ikke «shiftet» så mye før du ender opp med svarte hjørner. For selv om bildesirkelen fra Canon-objektivet er større en bildebrikken til Fujifilm, er den ikke så veldig mye større, og dermed får du ikke fullt utnyttet shift-funksjonen. Det problemet løses nå, med GF 30mm f/5.6 T/S og GF 110mm f/5.6 T/S. De har en bildesirkel med diameter på nesten 85mm (mens diagonalen på brikken er under 55mm). Det gir godt rom for å bruke objektivets shift-funksjon uten problemer.

GF 500mm f/5.6 R LM OIS WR annonseres
Dette blir antakelig det lengste teleobjektivet i salg for mellomformat. Brennvidden tilsvarer 400mm på fullformat, og plutselig kan du jobbe med lange teler for både reportasjer og naturfoto. Kanskje til og med sport, dersom autofokusen blir så bra som vi håper. Med støtte for telekonverter, og med 100 megapiksler i kameraet kan du faktisk komme vesentlig tettere på enn 400mm ekvivalent skulle tilsi. På grunn av den moderate lysstyrken på f/5,6 blir ikke objektivet tyngre enn 1480g, og prisen blir også svært hyggelig.

Dette er ikke en lansering, bare en annonsering om at de utvikler objektivet. Lansering kommer antakelig i mars 2024.

Se produktene i Foto.no sin nettbutikk
→ Fujifilm GFX 100 II
→ Fujifilm Fujinon GF 55mm f/1.7 R WR
→ Fujifilm Fujinon GF 30mm f/5.6 T/S
→ Fujifilm Fujinon GF 110mm f/5.6 T/S Macro
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu